Z ajurvedo do lepe kože

Imate suho, razdraženo in hrapavo kožo? Navajamo sedem ajurvedskih namigov, ki vam lahko pomagajo do lepega in zdravega videza vaše kože.

Najprej poglejmo, zakaj je naša koža nagnjena k temu, da postane suha, hrapava in razdražena. Po ajurvedi se to zgodi zaradi akumulacije vate v telesu. Vata prevladuje v jeseni in v zgodnji zimi ter pri ljudeh po 50. letu starosti (takrat vstopimo v vata obdobje). Če je vate preveč, smo nagnjeni k suhi koži, pokajočim sklepom, tanjšanju las in lomečim nohtom. Vata se lahko pojavi v telesu tudi že v zgodnejših letih, če smo redno v stresu, imamo dieto, ki povečuje vato ali živimo na klimatskem področju, ki spodbuja vato (hladno in suho). Skrivnost mladosti je ohranjanje vate v ravnotežju.

Podajamo nekaj ajurvedskih namigov za kontroliranje vate v telesu, ki vam bodo pomagali ohraniti vašo mladost vašo kožo sijočo.

  1. Jejte zelenjavo – jejte zelenjavo z visoko vsebnostjo vode, ki je lahko prebavljiva, kot je solata, korenje, kumara, redkev Daikon (ki je med ajurvedskimi zdravniki cenjena zaradi svojih očiščevalnih lastnosti), komarček in nežni špargljevi vršički. Ta zelenjava je tridošična: torej primerna za vse tipe kože. Uživajte jo z oljem in limono.
  2. Jejte kot ptiček – dodajanje semen in oreščkov v prehrano bo izboljšalo stanje vaše kože. Vata je po naravi suha, torej bo vsa hrana, ki vsebuje maščobe, pomirila njeno neravnovesje. Semena in oreščki vsebujejo omega-3 maščobe, zdrave maščobe in vlaknine, ki pomagajo pri oslabljeni vata prebavi.
  3. Pijte čaj – vata je suha in hladna po naravi, zato bo izogibanje tem lastnostim ohranjalo svež videz vaše kože. Čez dan se pridno hidrirajte in dajajte prednost toplim pijačam, kot je zeliščni čaj. Čaj s svežim ingverjem in limono popoldne vas bo prebudil in ohranjal vašo prebavo zdravo, kar je zelo pomembno za sijočo kožo.
  4. Gibajte se – gibanje je nujna preventiva proti akumuliranju hladne vate v telesu. Telovadba ohranja tonus vaših sklepov in mišic ter pomaga izločati strupe preko potenja. Gibanje izboljša tudi cirkulacijo krvi, prebavo in podari zdrav videz. Izberite vrsto rekreacije, ki vam ustreza in se po njej dobro počutite, brez občutka izčrpanosti.
  5. Dihajte – Visoke ravni čustvenega in mentalnega stresa so eden glavnih razlogov za povečanje vate! Iz vaše kože dobesedno posrkajo vse vitalne sokove in jo dehidrirajo. Meditacija in dihanje sta zelo učinkoviti protistresni tehniki. Nekaj minut dihanja na dan, odžene stres stran!
  6. Ponoči se koža obnavlja – povišana vata pogosto povzroči nemirnost, kar lahko sčasoma vodi v nespečnost. Neprespanost slabo vpliva tudi na kožo. Za sijočo kožo si moramo priskrbeti vsaj 7 ur spanca na noč. Če imate težave s spanjem, uporabite kakšno dihalno tehniko preden greste v posteljo.
  7. Vlažite kožo tudi od zunaj – vlaženje od znotraj je zelo pomembno, vendar moramo skrbeti za kožo tudi od zunaj. Redno čiščenje in vlaženje kože sta bistvena za ohranjanje zdrave in mladostne kože. Za najboljšo absorpcijo je dobro pomladitvene oljne masaže izvajati zvečer. Nanašanje mareličnega olja zvečer, 2-3 krat tedensko je izredno koristno. Enkrat tedensko izvedite samomasažo ali pa prosite partnerja za oljno masažo celega telesa. To izboljša cirkulacijo, limfno drenažo, preprečuje zastajanje vode in povečuje romantiko. Abhyanga, ajurvedska oljna masaža telesa tudi umirja um, daje občutek prizemljenosti, osredotočenosti in čustvenega ravnotežja.

Nasvet dneva:

Kar je dobro za vas, je dobro tudi za vašo kožo. Glavni razlog povišane vate in posredno  poslabšanja videza vaše kože, je notranji nemir. Vsako jutro, preden se odpravite v službo, si vzemite nekaj minutk zase, da pomeditirate, se predihate in osrediščite. Opazili boste, da bo vaš dan popolnoma drugačen. Nato sledite le še preprostim navedenim napotkom in kmalu bo z vami sijala tudi vaša koža.