Zakaj je dobro uživati hrano na tleh, v sedečem položaju?

V Indiji ljudje večinoma sedijo na tleh, medtem ko se prehranjujejo, mi pa sedeče, na stolu za mizo, nekateri tudi pred televizijo ali na postelji. Naši predniki so bili mnenja, da je prehranjevanje na tleh s prekrižanimi nogami prava izbira. Navajamo kar 10 argumentov za vrnitev h koreninam.

V veliko gospodinjstvih v Indiji je moč zaslediti, da ljudje sedijo na tleh, medtem ko se prehranjujejo. Večina nas pa se prehranjuje sedeče, na stolu za mizo, nekateri tudi pred televizijo ali na postelji.  V slednjih položajih se počutimo udobno, vendar pa niso primerna izbira za naše zdravje. Že naši predniki so bili mnenja, da je prehranjevanje na tleh s prekrižanimi nogami prava izbira.

10 razlogov, zakaj je vrnitev h koreninam najboljša izbira: Prehranjevanje na tleh…

1. Pomaga izboljšati prebavo

Ko sedite na tleh s prekrižanimi nogami (v položaju Sukhasana) in imate pred seboj jed, se želodec samodejno pripravi na prebavo;  s tem, ko imate krožnik postavljen na tleh se morate nagniti naprej, da hrano vzamete ter nazaj, da jo pogoltnete. To gibanje povzroči aktivacijo trebušnih mišic in povečano izločanje želodčne kisline.

2. Pomaga izgubiti težo

V sedečem položaju se misli umirijo in bolj se osredotočite na hrano.  Obenem se bolj zavedate, koliko hrane ste pojedli ter hitreje občutite sitost. Glavni razlog prenajedanja je, da se ljudje ne zavedajo, kdaj so siti. Za prenos sporočila iz želodca do možganov je zadolžen živec, ki med hranjenjem sporoča možganom ali ste siti ali ne. Ti signali se bolj učinkovito prenesejo do možganov, ko ste v sedečem položaju. V sedečem položaju jeste počasneje kot bi jedli za mizo zaradi česar imajo možgani in želodec čas, da zaznajo signale sitosti.

3. Poveča gibljivost

Ko sedite v Padmasani se mišice spodnjega dela hrbta, medenice in trebušne mišice raztegnejo in s tem zmanjšajo bolečino in nelagodje. Vaš prebavni sistem se sprosti in ostane v normalnem položaju. Redno raztegovanje teh glavnih mišic pripomore k večji gibljivosti in boljšemu zdravju.

4. Pripomore k zavestnemu prehranjevanju

Ko sedite na tleh in jeste v krogu družine, se poveča zavestno prehranjevanje.  Ne samo, da vam pomaga osredotočiti se na hrano, ampak tudi pomaga pri sprejemanju boljših odločitev. Ko je vaš um umirjen in telo pripravljeno na sprejem hrane, je sedeči položaj na tleh najboljši način, da zaužijete ustrezno količino in vrsto hrane. Osredotočanje na vse aspekte hrane (vonj, okus, tekstura in količina) je ključ do izgube teže – kar sedeči položaj na tleh nudi.

5. Pomaga pri povezovanju z družinskimi člani

Pogosto je sedenje na tleh in prehranjevanje družinska aktivnost. To je pravi čas, da se povežete saj imate v sedečem položaju umirjen in vesel um. Zaradi česar lahko bolj intenzivno prisluhnete.

6. Izboljša držo

Drža je pomemben dejavnik pri krepitvi zdravja. Pravilna drža ne samo, da pomaga pri preprečevanju poškodb, temveč tudi zmanjšuje napetosti v mišicah in sklepih, zaradi česar lahko pride do utrujenosti in hitrejše obrabe. S tem ko sedite na tleh z zravnanim hrbtom in rameni potisnjenimi nazaj zmanjšujete težave in bolečine povezane z nepravilno držo.

7. Povečuje dolgoživost

Na prvi pogled se sliši nenavadno, vendar  uživanje hrane na tleh v sedečem položaju nam lahko pomaga, da živimo dlje. Ljudje, ki lahko brez dodatne pomoči ali opore vstanejo iz drže Padmasana so zelo fleksibilni, zaradi česar obstaja več možnosti, da bodo živeli dlje.

8. Nahrani kolenski in kolčni sklep

Drža Padmasana ugodno vpliva na zdravje celotnega telesa. Ne samo, da izboljšuje prebavni sistem ampak tudi vzdržuje gibljive sklepe ter s tem zmanjšuje verjetnost za pojav degenerativnih bolezni kot je artritis in osteoporoza. Redno gibanje in upogibanje kolenskega, kolčnega sklepa in gležnjev pomaga pri gibljivosti in preprečuje nastanek bolezni.  Z večjo gibljivostjo so sklepi bolj nahranjeni in navlaženi, kar pomeni lažje sedenje na tleh.

9. Sprosti um in pomiri živce

Uživanje hrane na tleh v drži Padmasana umiri misli in sprosti napete živce. Umirjene misli pomagajo pri prebavi, obenem pa napravijo hrano bolj užitno.

10. Krepi srce in izboljšuje cirkulacijo

Ali ste opazili, da vam je med uživanjem hrane toplo in da se celo potite? Naš želodec med prehranjevanjem potrebuje veliko energije, da prebavi hrano. Tudi srce deluje v tem času bolj intenzivno, saj pomaga prebavnemu sistemu. Ko sedite na tleh, vaše srce lažje zagotovi prekrvavljenost vseh organov. Uživanje hrane na tleh v sedečem položaju  zagotavlja  zdravo srce in močno mišičje, kar vam pomaga pri spopadanju z vsakodnevnim stresom in pritiskom.

Nasvet dneva

Velikokrat velja, da so preproste rešitve najboljše. Ljudje zahodne civilizacije smo veliko reči zakomplicirali in si s tem povzročili le dodatne težave. Če nam nekaj tako preprostega in naravnega, kot je uživanje hrane na tleh, lahko pomaga pri zdravju, sprostitvi in medsebojni povezanosti – zakaj pa ne. Poskusite, morda vam bo všeč! 🙂