Zaščita kože pred soncem

V svetu ozonskih lukenj in krem s SPF-30 za zaščito pred soncem, večina ljudi o soncu razmišlja kot o mogočnem sovražniku kože.

Mnogi zdravniki povezujejo vidne znake staranja kože pri svetlopoltih ljudeh (npr. gubice, starostne pege) kot učinek ultravijoličnega sevanja. Vendar sonce, poleg tega, da je vir energije tako za telo kot um, tudi neguje kožo. Je najboljši naravni vir vitamina D, ki je potreben za absorbcijo kalcija ter za zdrave kosti.

Prekomerna zaščita pred soncem ni najboljša ideja. Izziv je optimalno izkoristiti sonce in hkrati zaščititi kožo pred poškodbami.

Svetlopolti ljudje bi se vsekakor morali izogibati močnim sončnim žarkom, saj njihova koža proizvaja manj melanina, pigmenta, ki ultravijoličnim žarkom predstavlja pregrado.

Vendar pa krajše izpostavljanje zgodnjemu jutranjemu soncu blagodejno vpliva tudi na bolj občutljivo kožo, saj koža tako absorbira potreben vitamin D.

Ajurvedski zdravniki odsvetujejo dolgo izpostavljanje soncu kadarkoli ste jezni, lačni ali čustveno vznemirjeni, saj ti dejavniki višajo pitta došo – element ognja – v telesu in povzročijo, da je koža toliko bolj dovzetna za poškodbe. Pomembno je, da se zaščitite s klobukom, zaščitnimi oblačili (tanki dolgi rokavi, dolge hlače) in sončnimi očali. Ljudje, ki jim v telesu dominira pretežno pitta element morajo vedno paziti na opoldansko sonce.

PREHRANSKI NASVETI

Če je vaša koža zelo občutljiva na sončno svetlobo predlagamo, da vaše telo hladite od znotraj. Zelena listnata zelenjava ali sadje, kot so rozine, sladke hruške, sladka jabolka in granatna jabolka, na primer, bodo hranila vašo kožo in vzpostavljala ravnovesje.

Kuhajte hrano z mešanico začimb, ki vašo kožo zaščiti in stimulira prebavo, vendar hkrati vaše kože ne pregreva. Prepražite enak delež kurkume, koriandra, komarčka in kumine v ghee-ju. Tako mešanico začimb lahko jeste z zelenjavo ali žiti.

HLADITE KOŽO OD ZUNAJ

Lubeničin pire je odlična maska za hlajenje kože na obrazu. Nanesite ga enakomerno povsod po obrazu, razen v predel oči in po 10-15 minutah sperite z mlačno vodo. Na zaprte oči lahko postavite bombažne blazinice namočene v organsko rožno vodo.

Še en dober način hlajenja kože je z mlečno kopeljo. Dodajte nekaj kapljic organske rožne vode bio mleku sobne temperature in najprej z nastalo mešanico in nato še z mlačno vodo sperite obraz.

Nasvet dneva:

Hidrirajte vašo kožo. Pazite na zadosten vnos tekočine v vaše telo. Pojdite na sonce v zgodnjih jutranjih urah in se nahranite z vitaminom D. Hladite telo od znotraj s pravilno prehrano in začimbami, ki kože ne pregrevajo in od zunaj z doma pripravljenimi organskimi preparati.