Zdrava jesenska hrana

Zdrava jesenska hrana

Jesen je suha, lahka, hladna, jasna in vetrovna, kar so vse lastnosti, ki povečujejo vata došo. Pojavijo se lahko bolečine v mišicah in sklepih, mentalno pa se bomo morda počutili prestrašeno, tesnobno in osamljeno. Kakšna prehrana nas prizemlji in umiri jesenske vplive?

ZDRAVA JESENSKA PREHRANA

Pri izbiri ustrezne jesenske prehrane se lahko ravnate po dveh preprostih pravilih iz ajurvede: »enako poveča enako« in »nasprotja se izravnajo.« Torej, če ima jesen predvsem suhe in hladne kvalitete doše vate, lahko te učinke uravnovesite z nasprotnimi, bolj prizemljevalnimi lastnostmi. Jeseni torej jejte predvsem toplo in močnato hrano – sladkega, slanega in kislega okusa.

Žita: Uživajte (basmati, rjavi) riž, ječmen in pšenico. Tudi polnozrnate in ajdove tetenine so v tem času zelo koristne.

Zelenjava: Najbolje je v tem času uživati sezonsko zelenjavo. Jejte korenje, peso, sladki krompir, buče – muškatne in oljne.

Sadje: Od sadja lahko uživate grozdje, fige, slive, granatno jabolko, kaki. Jabolka in hruške naj bodo skuhana (kompot).

Olja za kuho: Za kuho uporabljajte ghee (prečiščeno maslo) in druga zdrava olja, kot je mandljevo, sezamovo ali sončnično, ki vas bodo naoljila odznotraj in spodbujala absorpcijo koristnih snovi.

Začimbe: Od začimb uporabljajte tiste z ogrevalnim učinkom, kot je črni poper, ingver, cimet in asafetida, ki pomagajo zanetiti ustrezni prebavni ogenj.

Enolončnice in juhe: So lahko prebavljive, hranljive in grejejo telo od znotraj, zato so zelo priporočljive v hladnih jesenskih dneh.

Izogibajte se: Hladni in surovi hrani (solate, surova zelenjava), hladnim pijačam, predvsem po obrokih ali med obroki. Ne jejte hrane, ki povzroča vetrove in napihnjenost ter čimbolj zmanjšajte vnos kofeinskih pijač in drugih poživil, saj ta povečajo težave v živčnem sistemu.

RECEPT ZA VEČERNI NAPITEK, KI POMIRI ŽIVCE

Preden greste v posteljo lahko popijete kozarec toplega mleka (bio kravjega ali mandeljevega) z dodanim ščepcem ingverja, cimeta, kardamoma in muškatnega oreščka. Ta napitek vam bo pomiril živce in podaril sladek nočni spanec.