Zdravje prinaša zdrava prebava

Zdrava prebava je temelj našega zdravja. Kako si lahko z ajurvedo pomagamo pri poprazničnih težavah z zaprtjem?

Ajurvedski nasveti proti motnjam prebave in zaprtju

S stališča ajurvede je zdrav prebavni sistem najpomembnejši za zdravje in dobro počutje. Zdrava prebava vodi v zdravo življenjeMotena prebava vodi v bolezen. Tako preprosto je.

Zdrava prebava zagotavlja, da vse hranljive snovi, ki jih zaužijemo, preidejo v naše celice. Z drugimi besedami – smo, kar jemo in prebavimo! Če je naša prebava zdrava, lahko naše telo proizvaja zdrava tkiva, če pa je šibka, naša tkiva, kot so mišice, kri in živci, ošibijo in so bolj dovzetna za bolezni.

Vzroki za prebavne bolezni so v naših dejanjih. Z vztrajanjem pri neprimernih prehranskih navadahporušimo ravnovesje telesnih doš (metaboličnih energij). Na primer vata došo (element zraka) zmotimo s hladno, suho in lahko hrano, kot je surova zelenjava. Pito (element ognja) povečamo s toplo, oljnato, lahko hrano, kot je dobro spražena zelenjava in kapho (element vode) s hladno, težko, močnato hrano, kot je sladoled ali hladen jogurt. Če je poleg vsega naš način prehranjevanja nepravilen, je lahko to še bolj škodljivo, kot uživanje napačne hrane. Zdrava hrana, zaužita na napačen način vseeno povzroča motnje prebave.

Simptomi slabe prebave so prekomerni vetrovi, zaprtje, driska, spahovanje, zgaga, bruhanje, napihnjenost in bolečine.

Po praznikih nas pogosto pesti zaprtje:

Zaprtje se po ajurvedi pojavlja zaradi prekomerne vate (elementa zraka). Vsi ljudje z vata telesno konstitucijo imajo to težavo do neke mere. Z ajurvedskega stališča pa so glavni vzrok zaprtja slabe prehranske navade. Vata je zadolžena za vse vrste gibanja znotraj telesa. Ko je uravnovešena, nikoli ne povzroči težav, če pa je povišana, povzroči več gibanja in s tem izsušenost, ki jo povezujemo z zaprtjem.

Nekaj pogostih prehranskih navad, ki vodijo v zaprtje:

 1. Prehranjevanje ob različnih urah.
 2. Pozna večerja.
 3. Hrana, ki je težko prebavljiva.
 4. Premalo vlaknin.
 5. Suha hrana.
 6. Pitje prevelikih količin čaja in kave.
 7. Pitje mrzlih pijač.
 8. Uživanje premajhnih količin vode.

S čim si lahko pomagamo?

 1. Jejmo uravnoteženo prehrano, dovolj vlaknin, polnozrnate izdelke, sveže sadje in zelenjavo ter lahko prebavljive maščobe v primernih količinah.
 2. Pomaga tudi uživanje kuhane hrane. Začimbe, kot so semena kumine, koriander, kurkuma, koromač in asafetida, hrano naredijo bolje prebavljivo.
 3. Izogibajmo se ocvrte hrane in fižola.
 4. Izogibajmo se oreščkom in suhemu sadju. Lahko jih uživamo v zmernih količinah, vkolikor jih namočimo ali pokuhamo.
 5. Izogibajmo se pasteriziranega mleka, kuhanih jajc, preveč kuhanega mesa in rafiniranega škroba.
 6. Pijmo zadostne količine tekočin.
 7. Popijmo kozarec toplega mleka, ko se odpravljamo v posteljo. To bo poskrbelo za jutranje odvajanje. V primeru zelo hudega zaprtja si naredimo mešanico mleka z dvema čajnima žličkama ricinusovega olja.
 8. Redno se gibajmo.
 9. Večerja naj bo lahka.
 10. Izogibajmo se hladnih pijač, kolikor se le lahko, še posebej v kombinaciji s hrano.