Znebimo se celulita z ajurvedo

Znebimo se celulita z ajurvedo

Ste vedeli, da uporaba olivnega olja za kuho pospešuje nastanek celulita? Preberite si štiri koristne nasvete ajurvede, ki pomagajo pri borbi s celulitom.

Celulit je bolj sociološki kot zdravstveni problem. Podkožne maščobe, ki na površju kože tvori drobne jamice, ne moremo šteti za bolezen. Tisti z visokim holesterolom, ki uživajo ocvrto, mastno hrano in katerih prehrana izrazito spodbuja kapho, so po vsem videzu bolj nagnjeni k nastanki celulita, pa tudi tisti, ki pri kuhanju uporabljajo olivno olje. Ker celulit lahko vodi v pretirano debelost, nanj lahko gledamo tudi kot na zgodnjo fazo prevelike telesne teže.
 
Povedano z ajurvedskimi termini: meda agni (ognjena lastnost, odgovorna za presnovo maščobe) pod kožo postane nizek. Nepredelane maščobne molekule se tam nastanijo in ustvarjajo celulit. Namen ajurvedskega zdravljenja je prižgati oziroma razplamteti meda agni.
 
1. TELESNA VADBA. Redna telesna vadba je prvi pristop. Hoja, plavanje ali druga aerobična vadba je zelo pomembna in vsaj del te vadbe mora biti osredotočen na mesto, kjer se ustvarja celulit. Ali drugače povedano: če se celulit nalaga na stegnih, ne omejite telovadbe na dviganje uteži in razvijanje zgornjega dela telesa.
 
2. PAZITE NA KAPHO. Bodite pozorni na svojo prehrano in se prepričajte, da ne povečuje kaphe. Zmanjšajte mlečne izdelke, slaščice, hladne jedi in pijačo ter mastno ocvrto hrano. Strogo se izogibajte uporabi olivnega olja za kuho.
 
3. VITAMIN K. Na kožo vtrite kremo z vitaminom K. Ta krema bo odstranila pajkaste žile in zmanjšala celulit.
 
4. MASAŽA. Prizadeto mesto masirajte s sezamovim in gorčičnim oljem, ki naj bosta zmešana v razmerju 1:1. Po masaži področje s celulitom potresite s praškom zelišča vacha (kolmež) in ga vtrite v kožo. To bo pomagalo pri odstranjevanju celulita.
 
Povzeto po: dr. Vasant Lad, Ajurveda. Popolni vodnik po domači lekarni.